Митрополит Кондрусевич: Всі ми вимагаємо змін

Промову Тадеуша Кондрусевича з вигнання в мінському кафедральному соборі на спільній молитві 3 вересня слухали стоячи, пише catholic.by. послання зачитав канцлер ксьондз канонік Дмитро Пухальський.

Тадеуш Кондрусевич. Фото: catholic.by

«Ваше Високопреосвященство єпископ Юрій Кособуцький, вельмишановні каноніки Мінського кафедрального капітулу, священики, чернечі, брати і сестри!

Сердечно вітаю вас усіх, зібраних у Мінській архикафеді Пресвятого імені Марії на молитву в інтенції вирішення суспільно-політичної кризи в нашій країні, яка триває вже четвертий тиждень, і мого якнайшвидшого повернення на батьківщину до своєї пастви. Дякую за пам’ять і молитви як в інтенції нашої спільної Вітчизни, так і за мене.

Всі ми, єпископи, священики, чернечі, миряни і суспільство в цілому вимагаємо змін.

Стояча вода псується і не надається до побуту. Разом з тим, проточна вода є здоровою. Латинський вислів ясно говорить: Qui non progredit, regredit – «Хто не йде вперед, повертається назад». Ми покликані розвиватися, це означає вдосконалюватися у своєму духовному і суспільному житті. Бог створив світ добрим, але заповідав людям його вдосконалювати, що має відбуватися у всіх сферах нашого життя.

Опинившись у складній, небаченій досі в нашій історії ситуації, Білорусь вимагає насамперед відповідального духовного підходу, який ґрунтується на принципах Євангелія і соціального вчення Церкви. Нам необхідно вирішувати не тільки політичні, економічні та суспільні проблеми, а й духовні.

Пакуль грамадства не будзе прытрымлівацца базавых маральных нормаў, асноўнай з якіх з’яўляцца прынцып нікому не рабіць таго, чаго не жадаеш сам, яно не можа вырашыць сваіх абавязкаў і гарманічна развівацца.

А для цього перш за все потрібна молитва, яка має силу «достукатися» до небес. За часів войовничого атеїзму протягом трьох поколінь наш народ міцно молився і отримав Божий дар свободи. Тепер необхідно продовжувати молитися, щоб згідно Божої волі користуватися цим даром. Свобода – це не тільки дар, але одночасно і відповідальність. Божий закон нам дано не для того, щоб його змінювати, але щоб він нас зраджував на краще.

Від щирого серця дякую за пам’ять і молитви в інтенції нашої Вітчизни і моєї скромної особистості.

Сподіваюся, що проблеми, з якими зіткнулася Білорусь, будуть вирішені мирним шляхом. Також сподіваюся на моє швидке повернення на батьківщину, щоб знову бути разом з вами і служити Церкві в Білорусі безпосередньо, а не з-за кордону.

Спільними зусиллями і з Божим договором зробимо все можливе для того, щоб наша батьківщина розвивалася в правді, справедливості і взаємної любові, що перевищує все.

Доручаючи всіх вас опіці Пресвятої Діви Марії і Святого Архангела Михаїла від усього серця благословляю в ім’я Отця і Сина і Святого Духа», – передав у посланні митрополит Тадеуш Кондрусевич.

Новини