W Mińsku stanął pomnik serbskiego oligarchy


Na ulicy Stefanii Staniuty odsłonięto odlaną z brązu podobiznę serbskiego miliardera Sretena Karicia, współtwórcę imperium biznesowego BK Group. Pomnik stanął pośrodku zamkniętego osiedla dla kadr kierowniczych holdingu.

Pomnika Sretena Karicia nie może zobaczyć każdy chętny. Wejścia na willowe osiedle pilnują strażnicy. Podobiznę szefa, który zmarł w 2017 roku, mogą więc podziwiać jedynie pracownicy. O odsłonięciu figury poinformował na Facebooku Bogoljub Karić, współzałożyciel BK Group i brat Sretena.

Dragi moj brate,Nismo se dugo dvoumili kada smo rešavali kakav spomenik da ti podignemo, u kakvoj pozi da te ovekovečimo.Raširenih ruku, otvorenog srca i duše prema svakome, sa tvojim neponovljivim, iskrenim i okrepljujućim osmehom sa kojim si svakoga dočekivao. To je jedini način jer – to si ti! Voleo si sve ljude – i oni su voleli tebe! Mada, pravilnije je reći: i dalje voliš sve ljude i oni vole tebe!Bio si DUŠA OD ČOVEKA, A DUŠA NIKAD NE UMIRE! Mi, svi koji smo te voleli znamo da ti nisi umro, da si preselio u neki drugi, bolji svet, kakav si i zaslužio, odakle, anđele naš, gledaš na nas, čuvaš nas i blagosiljaš.Ništa se nije promenilo…I dalje su "Braća Karić" – ono kako smo svi navikli, mi – svi zajedno, Danina i Nićina deca, – četiri brata i sestra! I dalje smo, dragi naš brate, pod tvojom zaštitom, zaštitom našeg najstarijeg brata, i dalje osećamo da se brineš o nama ma gde bili i ma šta radili! Tako je bilo i kada smo se u našoj Peći, u našoj rodnoj, voljenoj Metohiji, borili za koricu hleba, kada si ti uzeo na sebe tu obavezu brige o mlađoj braći i sestri, pomagajući našim dragim roditeljima i najčešće žrtvujući sve što je trebalo tebi da pripadne da bismo mi bili zadovoljni… Ništa se nije u tome promenilo do tvoje smrti… Pa i posle, evo, do danas, i zauvek – mi osećamo tvoje prisustvo i brigu…A to tvoje veliko srce je našlo u sebi mesta za sve ljude sa kojima si živeo i radio! O, kakav nas ponos obuzima kada vidimo, kod svih ljudi koji su te poznavali, bez izuzetka, da vreme koje prolazi ne briše uspomenu na tebe.Mada je naša porodica porasla i razgranala se i evo, hvala Bogu, širi se sve više i danas, i mada smo razbacani po celom svetu, u svakom plamenu sveće koju zapalimo, bilo gde, u bilo kojoj crkvi, vidimo tebe, tvoju dušu i tvoje prisustvo!Sutra su Zadušnice, dan kada se sećamo i spominjemo naše upokojene. Za nas, tih dana, kada se sećamo tebe, tvog osmeha i tvoje lepe reči, ima 365 godišnje. Ti živiš sa nama!Svojim životom i dobrotom dokazao si onu Njegoševu: Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi! A ti, i tvoja velika duša ćete živeti večno, jer je ceo tvoj život išao Hristovim putem, vođen Hristovim osnovnim načelom "Voli bližnjega svog"!Hvala ti brate za sve! Neka ti Bog da rajsko naselje! Tvoja široka duša je to zaslužila!Vaši Milanka i Bogoljub sa porodicom Karić♥️♥️♥️?????????

Opublikowany przez Bogoljub Karić Piątek, 21 lutego 2020

Bracia Kariciowie to serbscy oligarchowie, którzy w czasach prezydenta Jugosławii Slobodana Miloševića stworzyli w tym kraju finansowe imperium. Media nazywały ich członkami “rodziny” prezydenta.

Na początku XXI wieku Kariciowie zaczęli inwestować na Białorusi. Teraz ich Dana Holding jest głównym deweloperem w Mińsku. Media wielokrotnie pisały o przyjaźni oligarchów z prezydentem Alaksandrem Łukaszenką. W 2009 roku białoruski przywódca odwiedził na ich zaproszenie serbski kurort górski Kapaonik.

Później Dragomir Karić został konsulem honorowym Białorusi w Serbii – formalnie “za znaczny osobisty wkład w rozwój stosunków gospodarczych”. W 2014 roku Dragomir towarzyszył Łukaszence podczas jego wizyty w Serbii, a w 2015 roku został zaproszony na inaugurację kolejnej kadencji jego prezydentury.

Wiadomości
Łukaszenka, przyjaciel wszystkich Słowian
2019.12.02 20:14

ii,pj/belsat.eu wg Onliner.by

Aktualności